Onduidelijkheid over verschil beperkt casco en allrisk blijft problematisch

Er zijn drie typen autoverzekeringen waarvoor gekozen kan worden: de WA-verzekering, de beperkt casco verzekering en de allriskverzekering. Simpel gezegd is de WA-verzekering een minimale verzekering en de allriskverzekering een complete verzekering. De beperkt casco verzekering is hierin een middenweg. Met de wettelijk verplichte WA-verzekering maak je geen aanspraak op een vergoeding bij schade aan het eigen voertuig. Bij een beperkt casco of allriskverzekering (ook wel volledig casco genoemd), maak je hier wel aanspraak op.

Juist rond het verschil tussen de beperkt casco verzekering en de allriskverzekering bestaat veel verwarring. De beperkt casco verzekering dekt veel, maar lang niet alles. Met een beperkt casco verzekering ben je onder andere gedekt voor schade die ontstaat als gevolg van relletjes, inbraak of brandstichting. Hoewel dit een vorm van vandalisme is, worden de meeste vormen van vandalisme in zijn geheel niet vergoed bij een beperkt casco verzekering.

Toch denken veel mensen dat een beperkt casco verzekering ook vandalisme dekt. Deze verkeerde aanname blijkt dagelijks nog altijd voor veel verwarring te zorgen. Regelmatig zijn er gevallen waarbij een vandaal meerdere auto’s bekrast met bijvoorbeeld een sleutel. Ook kapot getrapte buitenspiegels worden vaak gemeld. Het is gebleken dat in dergelijke gevallen erg veel mensen van een koude kermis thuiskomen wanneer zij contact opnemen met de verzekeraar. Krasschade wordt niet gedekt, maar kan al snel honderden tot duizenden euro’s schade opleveren.

Verantwoordelijkheid bij de verzekeraar of consument
De vraag is of deze verwarring wordt veroorzaakt door onwetendheid van de verzekeringsnemer, of door onduidelijkheid van de verzekeraar. Regelmatig laait hier een discussie over op, waarbij de verzekeraar steevast verwijst naar de polisvoorwaarden. Goed beschouwd staat in de voorwaarden inderdaad dat vandalisme (meestal) niet wordt vergoed bij een beperkt casco verzekering. Toch is de mening van experts dat verzekeraars deze grote onduidelijkheid als een signaal moeten opvatten. Weliswaar wordt vermeld dat vandalisme niet is gedekt, toch is dit blijkbaar niet duidelijk genoeg aangegeven voor veel klanten.

De consumentenbond heeft inmiddels meermaals aan de bel getrokken, maar de verzekeraar hoeft hier geen gehoor aan te geven zolang de voorwaarden in de polis compleet zijn beschreven. Dat deze voor veel mensen onduidelijk blijken, verandert hier niets aan.