Hoe wordt een autoverzekering precies berekend?

De hoogte van de premie van de autoverzekering verschilt per geval. Meerdere factoren bepalen de exacte hoogte van de premie periodiek betaald moet worden. Ook tussen de verschillende verzekeraars bestaan uiteraard verschillen in de hoogte van de premie.

Persoonlijke gegevens
De verzekeraar heeft een aantal gegevens nodig om te bepalen hoe hoog de premie is. Drie factoren die meewegen zijn uw leeftijd, de leeftijd bij het behalen van het rijbewijs en uw woonplaats. Bestuurders jonger dan 24 jaar oud betalen over het algemeen een hogere premie dan oudere bestuurders. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bestuurders jonger dan 24 jaar relatief vaker schade rijden dan oudere bestuurders. Dit geldt ook voor onervaren bestuurders.

Ook de regio waarin u woont is belangrijk voor de hoogte van de premie. De kans op schade is groter wanneer u in een stad woont, dan wanneer u in een dunbevolkt gebied woont. Over het algemeen is de premie hoger voor inwoners van de Randstad, dan voor mensen die buiten de Randstad wonen.

Schadevrije jaren
Een erg belangrijke factor voor het bepalen van de hoogte van de premie, is het aantal achtereenvolgende schadevrije jaren. Verzekeraars werken volgens het bonus-malussysteem. Rijdt u jarenlang zonder schade te veroorzaken, dan ontvangt u een korting op de premie. Rijdt u schade, dan betaalt u meer premie. Op deze manier wordt veilig rijgedrag gestimuleerd.

Type auto en gebruik
Voor de premie is het merk en type auto belangrijk. De verzekeraar kijkt onder meer naar het gewicht van de auto. Een zware SUV veroorzaakt bij een aanrijding bijvoorbeeld meer schade dan een Volkswagen Golf. Bij een beperkt casco of allriskverzekering is ook de nieuwprijs van de auto van belang voor de hoogte van de premie. Voor dure auto’s is de premie hoger dan voor goedkopere auto’s.

Tenslotte wordt er ook gekeken naar het gebruik van de auto. Iemand die jaarlijks 20.000 kilometer rijdt loopt een groter risico op schade dan iemand die slechts 5.000 kilometer per jaar rijdt. Hoe groter het gebruik, hoe hoger de premie is die u betaalt.