Veel consumenten hebben een te dure autoverzekering

Nog altijd hebben relatief veel consumenten een te dure autoverzekering. Maandelijks wordt een torenhoge premie betaald om gedekt te zijn tegen alle soorten schade. Het is natuurlijk prettig om gedekt te zijn tegen plotselinge schade, maar het is wel verstandig om kritisch te zijn over de noodzaak van een dure autoverzekering. Iedereen met een auto is wettelijk verplicht een WA-verzekering te nemen. Er is geen verplichting voor de beperkt casco of allriskverzekering. Juist voor deze verzekeringen wordt regelmatig teveel betaalt.

Te hoge premie door verkeerde gegevens
De hoogte van de premie wordt bepaald op basis van meerdere factoren. Eén van deze factoren is het aantal kilometers dat jaarlijks wordt afgelegd. Legt u jaarlijks minder dan 7.500 kilometer af, dan betaalt u een lagere premie dan wanneer u jaarlijks meer dan 20.000 kilometer aflegt.

Het komt veel voor dat er verzekeringen worden afgesloten op basis van teveel jaarlijkse kilometers. Ook wordt de hoeveelheid kilometers vaak niet bijgesteld wanneer er in een jaar minder gereden gaat worden dan in voorgaande jaren. Vaak komt dit voort uit laksheid van de consument, maar ook uit onwetendheid rond het aantal kilometers dat jaarlijks wordt afgelegd.

Om erachter te komen hoeveel kilometer u jaarlijks ongeveer rijdt, kunt u bijhouden hoeveel u in één maand rijdt. Op basis hiervan kan een goede schatting gemaakt worden van een heel jaar.

Overstappen
Soms is een andere verzekeraar gewoonweg goedkoper dan uw huidige verzekeraar. Het is tegenwoordig erg gemakkelijk om over te stappen op een nieuwe verzekeraar. Lees wel altijd goed de voorwaarden van de nieuwe autoverzekering. Deze kunnen enigszins verschillen tussen twee verzekeraars.

Eigen risico en zelf geld apart zetten
Veel mensen hebben slechts zelden te maken met schade aan de auto. Het is prettig om de kosten bij schade terug te vragen bij de verzekeraar, maar soms is het wel de vraag of dit wel zo voordelig is. Bij veel consumenten lijkt het hier vooral om troostclaimen te gaan: de uitkering van de verzekeraar is een troost voor de geleden schade. Met een hoge premie heeft u hier echter zelf al op een eerder moment uitgebreid voor betaald.

Het kan dan ook verstandig zijn een hoger eigen risico te nemen en maandelijks wat geld apart te zetten. Met een hoog eigen risico betaalt u minder voor uw premie. Het geld dat u bespaart kan op een spaarrekening gezet worden. Is er schade aan uw auto, dan kunt u dit met een hoog eigen risico (deels) zelf betalen van het geld dat u apart heeft gezet. Een bijkomend voordeel is, dat u met een hoog eigen risico minder snel uw korting op de premie verliest als gevolg van schadevrije jaren.